Pennunostajalle

Oletko valmis henkisesti ja fyysisesti?

Mieti päätöstäsi vielä kerran - oletko oikeasti valmis vastuuseen? Koira ei ole vain lemmikki vaan se on uusi perheenjäsen ja parhaassa tapauksessa koira voi elää jopa 18 vuotta. Tapahtuipa sinun elämässä mitä muutoksia tahansa koiralla pitää olla koti, turva ja huolenpito.

Pentu valvottaa ja voi käydä hermoille ensimmäisinä viikkoina. Se tulee opettaa sisäsiistiksi, mikä usein tarkoittaa jatkuvaa tarkkailua. Aina syömisen ja heräämisen jälkeen on pentu vietävä ulos, jotta se ehdollistuu tekemään tarpeensa ulos. Kalliita arvomattoja en jättäisi lattialle likaantumaan. Mitä kylmempi vuodenaika sen pidempään kestää oppia sisäsiisteys. Lisäksi pentu voi myös tehdä muita tuhoja, esimerkiksi pureskella huonekaluja tai pissata uusiin design-kenkiisi.

Ulkoiluttaminen on kyettävä järjestämään joka päivä minimissään 3 kertaa päivässä, niin pentuna kuin aikuisena. Nuorena on syytä järjestää paljon liikuntaa, jotta pennulle ei jää aikaa hajottaa jotakin ajan kuluksi. Ulkona voi olla kuraa, hellettä tai lunta. Siivoamista tulee varmasti lisää ja lenkeille on varattava enemmän aikaa huonolla ilmalla, koska saat usein pestä koiran lenkin jälkeen. Kiinanharjakoiran nakuversio tarvitsee AINA asiallisen pukeutumisen ulos lähtiessä: sateella kunnon sadevarustus, pakkasella toppavaatteet ja auringonpaahteessa suojaava ohut paita, jotta nahka ei pala. Kesällä voi vaalealla nakulla käyttää lisäksi lasten aurinkosuojaa.

Pennuille sattuu usein ikäviä vahinkoja. Muista että pennun turvallisuus ja sen aiheuttamat mahdolliset vahingot ovat aina omistajan vastuulla. Jos pidät sitä vapaana, se voi juosta tielle ja aiheuttaa onnettomuuden, jolloin koiran omistaja vastaa vahingoista. Varmista myös ettei pentu voi loukata itseänsä seuraavilla asioilla: sähköjohdot, isot pudotukset, myrkylliset huonekasvit, tuholaismyrkyt, ja esim. vaaralliset autotiet. Erityisesti Venäjän Toy pentu on vilkas ja pieni, joka on huono yhdistelmä onnettomuuksia ajatellen. Ensimmäisen vuoden suosittelen, että seuraat tarkasti pentua, jotta se ei loukkaannu.

Haluaisitko lähteä lomalle Karibialle joka vuosi? Sen verran ainakin maksaa koiran pitäminen vuodessa. Koiralla pitää olla ruokaa, vaatteita, remmit, kupit, juoksusuojat, pesuaineet, rokotukset, madotukset ja muut lääkärikäynnit tarvittaessa. Pennun hankintahinta on vain pieni pisara koiran kokonaiskuluissa. Varsinkin eläinlääkärimaksut ovat nousseet huimasti viime aikoina. Voit ottaa vakuutuksen, mutta se korvaa usein vain osan kuluista. Lisäksi, jos sinulle vielä jää rahaa lähteä ulkomaille, niin muista, että tarvitset aina koirallesi hyvän hoitopaikan.

Koirien kasvatus on hintavaa ja aikaa vievää puuhaa. Yhden pentueen eteen tehdään paljon töitä. Narttu ja uros testataan. Niiden kanssa käydään näyttelyissä. Narttu kuvataan ja tutkitaan ennen synnytystä, madotetaan ja syötetään erikoisruokavaliolla. Pennut tutkitaan, madotetaan ja niiden vierellä valvotaan useampi viikko. Joskus pentuja pitää syöttää käsin. Kasvattaja joutuu usein ottamaan ylimääräistä lomaa, jotta pennut saadaan luovutusikään. Ja joskus pentuja ei tule yhtään, niin kuin ensimmäisellä pennutuksella minulle kävi.

Silti jokainen uusi pentu on uusi riski. Pennulla on uusi yhdistelmä geenejä, joista osa ovat sen esi-isien ominaisuuksia ja osa tuntemattomia yhdistelmiä. Vaikka kaikki mahdolliset testit on tehty, silti on vaara, että koira saa jonkin vaikean taudin tai että se joudutaan lopettamaan ennen vanhuutta. Kasvattaja ei pysty tätä ennustamaan, aivan kuten ei kukaan lääkärikään ihmislapselle tulevaisuudessa tulevia mahdollisia sairauksia.

Kasvatustyössä on ristiriita: Jos käytämme aina samoja tunnettuja koiria ja sukutauluja, koirien geenipooli köyhtyy hyvin nopeasti. Tämä tarkoittaa, että silloin olisi vain tiettyjä yhdistelmiä ja mikä pahinta, koiran riski sairastua johonkin rodulle tyypilliseen sairauteen kasvaa. Siksi siis pitää käyttää mahdollisimman laajaa geenipoolia, mikä tarkoittaa uusien, ennestään tuntemattomien koirayhdistelmien käyttöä. Tämä tarkoittaa valitettavasti myös, että kasvattaja ei koskaan voi taata täysin terveitä takuupentuja.

Koiran terveyteen voi kuitenkin onneksi paljon vaikuttaa sillä minkälaiset olosuhteet sillä on. Hyvä koti, aktiiviset harrastukset ja koiran ruokinnasta ja muista tarpeista hyvin huolehtiva omistaja voi hyvinkin estää jonkin sairauden puhkeamisen! Uuden kodin osuus on siis aivan oleellinen. Sinulla on siis keskeinen rooli koirasi kasvussa ja kehittymisessä. Kasvattajan ja omistajan yhteisenä tavoitteena on siis mahdollisimman terve ja onnellinen koira.

Mukavaa yhteistä matkaa sinulle ja uudelle perheenjäsenellesi!

t. Nahkapartion jengi